Beeld van Carien Engelhard

Wie ben ik?

Ik ben Carien Engelhard (1949) en ben sinds 2002 fulltime werkzaam als beeldend kunstenaar. In 1976 ben ik afgestudeerd aan de Rietveld Academie, afdeling Beeldhouwen. Daarnaast volgde ik veel lessen in schilderen, etsen, lithografie en kalligrafie (in Japan en China. Zie hieronder). Ik heb eerder als psychotherapeut gewerkt. Dat helpt zeer bij de lessen die ik geef.

Een karakteristiek van mijn werk is dat ik wil uitdrukken wat ik waarneem. Daarbij is niet de natuurgetrouwe afbeelding het doel, wel het open en ruim kijken.

Mij fascineren de richtingen van lijnen, vormen en tussenvormen en de onderlinge verhoudingen. Mijn thema’s vind ik in de natuur in eenvoudige vormen als een blad met schaduw, de grond voor mij, bewegende takken. Microscopische en macroscopische beelden liggen in mijn werk in elkaars verlengde. De afdruk van het materiaal op het papier – houtskool, oilstick of inkt en de intensiteit van de beweging zijn een uitdrukking van mijn betrokkenheid op het tekenen ’an sich’ en op het onderwerp.

Ik houd ik ervan een serie schetsen te gebruiken en om te zetten in een groter formaat. Een groter formaat raakt me dieper en het is door de grootte gelijkwaardiger en daarmee uitdagender.

Kalligrafie als inspiratiebron

Ik ben naar China en Japan geweest om les te krijgen in kalligrafie. Het ging om een periode van 3 maanden, resp. 1 maand 2 jaar later. De lessen die ik daar kreeg zijn voor mij allereerst belangrijk geweest om de basistechnieken van kalligrafie te leren. Daarnaast hebben beide (intensieve) lesperiodes mij sterk doordrongen van mijn wens de kracht van lijn en ruimte sterker in mijn werk tot uitdrukking te brengen. Het doel is nu om mijn tekenhandschrift verder te ontwikkelen en te integreren in met name mijn tekeningen.

Opleiding en werk

2002 – heden Het geven van diverse cursussen op het atelier
2019 Verblijf in Nara, Japan. Les van mevr. Yoko Nishina.
2018 + Verschillende lessen en cursussen in kalligrafie van Mevr. Ruomei Tan, mevr. Yumi Hirao, hr. Kazuaki Tanahashi en de hr Jan Baggerman.
2017 Residency bij Chinese European Artist Centre Xiamen, China. Les van mevr Hai Tao.
1977 – 2001 Werkzaam als psychotherapeut (BIG registratie)
1970 – 1977 Rietveld Academie afdeling beeldhouwen (Carel Kneulman)
1970 – 1976 Teken- en schilderlessen van Jos Rovers en Michiel Czn Dhont. Later lithografie lessen bij Aad Hekkers.
1969 – 1976 Sociale wetenschappen UvA en werkzaam als creatief therapeut

Reizen naar oa. Suriname, Turkije, Hong Kong, Indonesië, Tanzania.
Werk in bezit van Gemeente Amsterdam, diverse organisaties (oa. Cordaid) en particulieren.