Beeld van Carien Engelhard

Wie ben ik?

Ik ben Carien Engelhard (1949) en ben sinds 1998 fulltime werkzaam als beeldend kunstenaar. In 1976 ben ik afgestudeerd aan de Rietveld Academie, afdeling Beeldhouwen. Daarnaast volgde ik veel lessen in schilderen, etsen, lithografie en kalligrafie (in Japan en China. Zie hieronder bij opleiding en werk). Ik heb eerder als psychotherapeut gewerkt. Dat helpt zeer bij met name de lessen die ik geef.

Een karakteristiek van mijn werk is dat ik wil uitdrukken wat ik waarneem. Daarbij is niet de natuurgetrouwe afbeelding het doel, wel het open en ruim kijken.

Mij fascineren de richtingen van lijnen, vormen en tussenvormen en de onderlinge verhoudingen. Mijn thema’s vind ik in de natuur in eenvoudige vormen als een blad met schaduw, de grond voor mij, bewegende takken. Microscopische en macroscopische beelden liggen in mijn werk in elkaars verlengde. De afdruk van het materiaal op het papier – houtskool, oilstick of inkt en de intensiteit van de beweging zijn een uitdrukking van mijn betrokkenheid op het tekenen ’an sich’ en op het onderwerp. 
Ik houd ik ervan een serie schetsen te gebruiken en om te zetten in een groter formaat. Een groter formaat raakt me dieper en het is door de grootte gelijkwaardiger en daarmee uitdagender.

Kalligrafie als inspiratiebron

Ik ben naar China en Japan geweest om les te krijgen in kalligrafie. Het ging om een periode van 3 maanden, resp. 1 maand 2 jaar later. De lessen die ik daar kreeg zijn voor mij allereerst belangrijk geweest om de basistechnieken van kalligrafie te leren. Daarnaast hebben beide (intensieve) lesperiodes mij sterk doordrongen van mijn wens de kracht van lijn en ruimte sterker in mijn werk tot uitdrukking te brengen. Het doel is nu om mijn tekenhandschrift verder te ontwikkelen en te integreren in al mijn werk.

Klik verder op over mijn werk voor meer informatie. 

Opleiding en werk

Klik voor mijn werk in onderstaande periode op portfolio en exposities.

2019 – 2022 Voortdurend ook zelf les in kalligrafie. 
2019Verblijf in Nara, Japan. Les in kalligrafie van mevr. Yoko Nishina.
2018 Verschillende lessen en cursussen in kalligrafie van Mevr. Ruomei Tan, mevr. Yumi Hirao, hr. Kazuaki Tanahashi en de hr. Jan Baggerman.
2017Drie maanden in residency bij Chinese European Artist Centre Xiamen, China. In die periode o.a. les in kalligrafie van mevr. Hai Tai.
vanaf 1998Vanaf 1998 zelfstandig kunstenaar. 
1977 – 1998Werkzaam als psychotherapeut (BIG registratie) en als creatief therapeut in o.a. Veluweland, later Centrum voor psychotherapie (Amsterdam). In deze o.a. cursus gevolgd bij Arthur Robbins: Analytisch Gebruik van Art Therapy (Zwitserland).
1970 – 1977

Rietveld Academie afdeling beeldhouwen (Carel Kneulman), 

1970 – 1976Teken- en schilderlessen van Jos Rovers en Michiel Czn Dhont. Later lithografie lessen bij Aad Hekkers.
1969 – 1976

Sociale wetenschappen UvA en werkzaam als creatief therapeut. In deze o.a. een aantal jaren deelgenomen aan Art Therapy Congress, georganiseerd door  British Jungian Analytical Association (Great Britain) 

Reizen naar oa. Suriname, Turkije, Hong Kong, Indonesië, Tanzania.
Werk in bezit van Gemeente Amsterdam, diverse organisaties (oa. Cordaid) en particulieren.