Informatie cursus ‘IJssel als Inspiratiebron’

Op het wiegen van de golven/waar het water wordt gehoord/vliedt wat vol is voor een ledig/lucht geeft adem aan het woord In het water van de IJssel/spiegelt zich het hemelzwerk/wolken jagen door de golven/ beeld gestold tot meesterwerk/Aan de oever, op een kade/klingelt licht een carillon/torens, schepen, roezemoezen/stad die glinstert in de zon.
Alet Boukes, stadsdichter Zwolle (uit het gedicht: Over de IJssel (2010))

Weekend workshop, ‘De IJssel als Inspiratiebron’

In deze workshop, die in een lang weekend worden gegeven, maken we volop gebruik van de prachtige omgeving van mijn atelier. Mijn atelier bevindt zich  op de IJsselkade aan de IJssel. Er is veel te zien en te beleven dat kan dienen als inspiratiebron: het water, de beweging en de kleuren van het water, de boten die langskomen, de kade, de mensen die passeren, de vogels die over het water scheren, de uiterwaarden. Het is een en al beweging, vormen, lijnen, kleuren en ritme daar langs en in die IJssel. Van al die ervaringen is het mogelijk tijdens het weekend gebruik te maken.

Hoe is de twee-en-een-half daagse opgebouwd?
De workshop begint op vrijdagmiddag na de lunch om 14.00 uur.

De warming-up, vrijdagmiddag
Aan het begin doen we een warming-up in de vorm van een aanwezigheidsoefening, gevolgd door tekenoefeningen met zowel linker- als rechterhand om het creatieve proces op gang te helpen.`Ook wordt uitleg gegeven over de diverse tekenmaterialen, waaronder het gebruik van de Chinese penselen, inkt en rijstpapier. Daarna bespreken we de mogelijkheden van het thema van het weekend. Afhankelijk van het weer kunnen we bij mooi weer buiten werken; Bij regenachtig weer kunnen we of onder een grote vissersparaplu buiten, of voor het raam binnen bij een van de gastvrije bovenburen met schitterend uitzicht op het water werken. We stoppen rond 17.00 en bekijken elkaars werk. Op vrijdag aan het eind van de middag is er een vegetarische warme maaltijd. Na de maaltijd wordt er samen naar een boeiende film over kunst, kunstenaars of passend thema gekeken. Die film wordt op groot scherm vertoond.

Zaterdag
Op zaterdag starten we om 9.30
met het gezamenlijk drinken van een kopje koffie of thee, met daarna de warming-up. We zijn waarschijnlijk – omdat we de vrijdag al achter de rug hebben – al flink op dreef. Allereerst worden ieders plannen en wensen besproken. Daar worden passende materialen bij gezocht en uitgelegd. We tekenen buiten of diepen een aspect binnen uit. Om 13.00 uur wordt er voor een gemeenschappelijke lunch gezorgd. Tussendoor zijn er korte pauzes voor thee of koffie. Om 17.00 uur is er de mogelijkheid om over het werk en ieders ervaringen met het werk te spreken.

Op zaterdag avond zal een maaltijd aangeboden worden via een cateraar. In de avond kan iedereen zijn eigen gang gaan: wandelen door de oude binnenstad of langs de IJssel, een boek bekijken uit de rijk gevulde boekenkast, of vroeg naar bed gaan.

Zondag
Zondag beginnen we weer om 9.30 uur met koffie of thee en een warming-up. De rest van de dag wordt ingevuld met het uitwerken van de schetsen en tekeningen die op zaterdag zijn gemaakt. Op zondag is er voor iedereen tijd om met mij het werk te bespreken. Natuurlijk wordt er ook op zondag een goede lunch aangeboden. Rond 14.30 uur wordt de workshop afgerond met een gezamenlijke nabespreking.

Kosten voor het weekend
De prijs van de workshop is € 250,-. De gecaterde maaltijd (gezond, lekker en niet te duur) op zaterdag aan het eind van de dag moet ik nog uitzoeken. We rekenen dat later met elkaar af. Wijn, bier en sap zijn aanwezig, maar die worden aan het eind van het weekend apart afgerekend. Op het atelier kunnen op de twee bedden twee mensen logeren. Er zijn ook yoga matjes beschikbaar voor ditzelfde doel. De kosten voor het verblijf in het atelier en een eenvoudig ontbijt bedragen voor het weekend  € 22,50.
Voor mensen die lid zijn van Vrienden op de fiets is er onder andere een prima BenB in de Waterstraat. Ook zijn er talloze andere BenB adressen.

Waar wordt de workshop gehouden?
Atelier Carien Engelhard
Kuiperstraat 78 (hoek IJsselkade)
7201 HK Zutphen

Aanmelden
Het verzoek is of U zich voor dit weekend eerst wilt aanmelden per e-mail of WhatsApp. Het telefoonnummer is Carien Engelhard is 06-16136011, de mail carienengelhard@gmail.com.
Als U mee wilt doen en U dat hebt laten weten, krijgt U een bevestiging van Uw deelname. Als dat het geval is wordt U gevraagd het cursusgeld over te maken op bankrekening NL44 TRIO 078 68 68 872 t.n.v. C. Engelhard.
De helft van het bedrag dient minimaal 2 weken van tevoren overgemaakt te worden. Daarmee wordt uw plaats gereserveerd. Echter, pas na ontvangst van het volledige bedrag is uw aanmelding definitief.

Let op: het aantal deelnemers aan de workshop is beperkt. Als U mee wilt doen is het zaak U snel op te geven.