Informatie cursus ‘IJssel als Inspiratiebron’

Op het wiegen van de golven/waar het water wordt gehoord/vliedt wat vol is voor een ledig/lucht geeft adem aan het woord In het water van de IJssel/spiegelt zich het hemelzwerk/wolken jagen door de golven/ beeld gestold tot meesterwerk/Aan de oever, op een kade/klingelt licht een carillon/torens, schepen, roezemoezen/stad die glinstert in de zon.
Alet Boukes, stadsdichter Zwolle (uit het gedicht: Over de IJssel (2010))

Weekend workshop, ‘De IJssel als Inspiratiebron’

In deze workshop, die in een weekend worden gegeven, maken we volop gebruik van de prachtige omgeving van mijn atelier. Die bevindt zich aan de IJssel op de IJsselkade. Er is veel te zien en te beleven dat kan dienen als inspiratiebron: het water, de beweging en de kleuren van het water, de boten die langskomen, de kade, de mensen die passeren, de vogels die over het water scheren, de uiterwaarden. Het is een en al beweging, vormen, lijnen, kleuren en ritme daar langs en in die IJssel.

We hopen natuurlijk op droog weer, maar mocht dat niet het geval zijn dan is er de mogelijkheid gebruik te maken van de woningen van een aantal bewoners aan IJsselkade, die zo aardig zijn hun raam op de eerste verdieping beschikbaar te stellen voor deze workshop.

In deze workshop wordt extra aandacht besteed aan het herkennen van lijnen, patronen, van vormen, en van tussenruimtes van lucht en de beweeglijkheid van het water. Ook besteden we aandacht hoe we de essentie hiervan kunnen overbrengen op papier.

Maar… iedere waarneming is subjectief en gekleurd. Iedereen ziet iets anders en dicht dit een andere waarde toe. Wat voor de één deel uitmaakt van de essentie, kan voor de ander bijzaak zijn. Om erachter te komen wat u ziet, hoe u dit ziet en hoe u dit weer wilt geven, is het van belang om geconcentreerd en toch ontspannen, en bewust te kijken. Dat betekent dat we zonder al te veel vooropgezette ideeën kijken. Om dat te stimuleren doen we beide dagen in het weekend eerst een aanwezigheidsoefening.

Hoe is de twee-daagse opgebouwd?

De warming-up
Voorafgaand aan de werkperiode op beide dagen doen we als warming-up en een aanwezigheidsoefening, gevolgd door tekenoefeningen met zowel linker- als rechterhand om het creatieve proces op gang te helpen.

Zaterdag
De workshop begint zaterdagmorgen om 9.30 uur met het gezamenlijk drinken van een kopje koffie of thee, met daarna de warming-up. Afhankelijk van het weer gaan we daarna op zoek naar een goede plek langs de IJssel of we settelen ons in de woningen van mijn buren. Ook wordt er uitleg gegeven over de diverse tekenmaterialen, waaronder het gebruik van Chinese penselen, inkt en rijstpapier. Om 13.00 uur is er een gemeenschappelijke lunch. Tussendoor zijn er korte pauzes voor thee of koffie. Om 17.00 uur is er de mogelijkheid om over de dag te spreken met daarna een vegetarische avondmaaltijd in het atelier. In de avond is er een interessant filmprogramma. Uiteraard gaan de films altijd over kunst, kunstenaars en/of waarneming. De films worden op een groot scherm vertoond.

Zondag
Zondag beginnen we weer om 9.30 uur met koffie of thee en een warming-up. De rest van de dag wordt ingevuld met het uitwerken van de schetsen en tekeningen die op zaterdag zijn gemaakt.
Natuurlijk is er ook op zondag een goede lunch. Rond 16.00 uur wordt de workshop afgerond met een gezamenlijke nabespreking. Uiterlijk om 16.30 uur stopt het programma.

Voor wie is deze workshop?
Deze workshop is bedoeld voor iedereen die:

  • graag tekent;
  • zijn/haar tekenhandschrift verder wil ontwikkelen;
  • het plezier wil ervaren van de eigen ontwikkeling;
  • het prettig vindt om in een kleine groep bezig te zijn om ook op die manier nieuwe impulsen te krijgen;
  • het prettig vindt om regelmatige begeleiding te krijgen bij het ontwikkelen van een eigen tekenstijl.

N.B. het is niet noodzakelijk ervaring met tekenen of schilderen te hebben.

Waar wordt de workshop gehouden?
Atelier Carien Engelhard
Kuiperstraat 78 (hoek IJsselkade)
7201 HK Zutphen

Hoeveel kost de workshop?
De prijs van de workshop bedraagt rond de E 200,-. Dit is inclusief maaltijden, koffie, thee, materialen en avondprogramma. Eventuele drankjes ‘s avonds worden hoofdelijk omgeslagen.

Aanmelden
Het verzoek is om U voor dit weekend eerst aan te melden per e-mail of WhatsApp. Het telefoonnummer is Carien Engelhard is 06-16136011, de mail carienengelhard@gmail.com. Als U alleen wilt vermelden dat U graag wilt horen wanneer de cursus weer plaats vindt, kunt U dat via de mail laten weten.
Als U mee wilt doen en dat hebt laten weten, krijgt U een bevestiging van Uw deelname, Ook wordt U dan gevraagd het cursusgeld over te maken op bankrekening NL44 TRIO 078 68 68 872 t.n.v. C. Engelhard.
De helft van het bedrag dient minimaal 2 weken van tevoren overgemaakt te worden. Daarmee wordt uw plaats gereserveerd. Echter, pas na ontvangst van het volledige bedrag is uw aanmelding definitief.

Let op: het aantal deelnemers aan de workshop is beperkt. Als U mee wilt doen is het zaak U snel op te geven.

Andere gegevens Carien Engelhard
Facebook: carien.engelhard
Twitter: @carienengelhard
LinkedIn: carien-engelhard