Beeld van de IJsselkade, atelier Carien Engelhard

De cursussen

In het najaar van 2024 worden er weer verschillende cursussen aangeboden. Mijn atelier dat op de IJssel en de uiterwaarden van de IJssel uitkijkt (Kuiperstraat 78, hoek IJsselkade), biedt voor die cursussen een ideaal uitgangspunt.
Hier vindt u verschillende cursussen die ik organiseer vanaf september 2024. 


Curussen najaar 2024
Allereerst is er de cursus Chinese traditionele kalligrafie voor beginners.  Tevens is er een vervolgcursus voor mensen die al veel langer traditionele Chinese kalligrafie en Gras-schrift beoefenen. Beide vinden plaats in de periode september-december 2024.  
Op 6 t/m 8 september houd ik weer een 2 ½ daagse workshop ‘De IJssel als inspiratiebron’. Deze workshop is open voor alle geïnteresseerden. Zie het bijbehorende kopje hieronder voor meer informatie. ​
In november (op 23 en 24 november) is er een 2-daagse workshop Sumi: Omgaan, leren kennen en experimenteren met inkt, soorten papier en verschillende maten penselen. Zie voor meer informatie onder ‘de IJssel als inspiratiebron’

Afzeggen en retournering van cursusgeld.
Als U zich opgeeft voor een cursus en toch niet mee kan doen: tot 4 weken voor tijd retourneer ik ¾ van het betaalde cursusgeld. Tussen 4 en 2 weken stort ik ¼ terug. Daarna vervalt de terugbetaling van het cursusgeld.  Uiteraard kunt u mij in geval van noodgevallen bellen om te overleggen.

Open werkmiddagen. Deze middagen zijn bedoeld om een les in te halen, om zelf te werken en/of om werk te bespreken. Bij zelf werken neemt ieder haar eigen materiaal mee. 1 gemiste les kan gratis worden ingehaald, een tweede moet betaald worden. De middagen zijn van 13.30- 16.30. De kosten bedragen € 15,-. Ook is het mogelijk om op die middagen door te gaan met het eigen werk en dat werk te bespreken. Wel graag van te voren laten weten dat je wilt komen (via contact). Het gaat bij deze werkmiddagen om de laatste vrijdagmiddag van de maand

Het model als inspiratie

In het najaar van 2025 (!!Let op: najaar 2025!!) start een cursus ‘het model als inspiratie’.  In het najaar van 2024 en het voorjaar van 2025 vindt deze cursus niet plaats.
Klik voor meer informatie over deze cursus: https://carienengelhard.nl/cursus-lichaam-als-inspiratiebron/

Chinese Kalligrafie

Ook in het najaar van 2024 en in het voorjaar van 2025 wordt er weer een  tweetal cursussen georganiseerd rond Chinese kalligrafie. Het gaat om een cursus voor beginners en een cursus voor meer gevorderden, beide te beginnen in september2024.  In het voorjaar van 2025 start de zogenaamde middengroep.

Allereerst is er een cursus voor beginners van 4 keer rond de beginselen van traditionele Chinese kalligrafie. Die worden in principe gehouden op de eerste vrijdagochtenden van de maand. Tijdens de cursus is er ook tijd om te onderzoeken wat het oefenen van kalligrafie betekent voor je eigen tekenen of schilderen. (ps.om te experimenteren met kalligrafische technieken en wat je hiermee in je eigen werk kunt doen, is ook de vrije werkmiddag erg geschikt. Zie boven). De kosten voor deze cursus bedragen E 160,-

Al het materiaal is aanwezig. We starten met een zogenaamde aanwezigheids-oefening: een oefening in aandacht en ontspanning voordat we met kalligrafie van start gaan.

De data van deze cursus zijn:
13 september (de eerste van de vier lessen is bij uitzondering op de tweede vrijdagochtend van de maand)
4 oktober
1 november
6 december

Op de derde donderdag ochtend van de maand is er een groepje dat zich al langere bezighoudt met zowel formeel Chinees schrift als het meer vloeiende ‘Gras’ schrift als met Chinese filosofie.

De bijeenkomsten van die groep zijn op:
19 september
31 oktober (dus niet op 24 oktober)
21 november
19 december

De ochtenden beginnen met de inloop vanaf 9.30 met koffie/thee.  De formele les begint om 10.00 en eindigt 12.30. De kosten bedragen € 140,- inclusief papier en een keer doubleren van eigen werk. De deelnemers hebben een eigen penseel, inktsteen en inktstaaf. 

In het begin van 2025 start er een groep die als vervolg bedoeld is voor de mensen die nu aan Kalligrafie beginnen of die al een of meerdere cursussen gevolgd hebben. Het gaat dan om een middengroep kalligrafie.  Die les zal plaatsvinden op de tweede vrijdag van de maand.

U kunt U van tevoren voor de cursussen aanmelden. Zie contact om U op te geven (via mail of mobiel). Na betaling van de E 140,- ligt uw plek vast. Het rekeningnummer is NL44 TRIO 078 68 68 872 ten name van C. Engelhard met vermelding van de cursus. Het adres van het atelier is Kuiperstraat 78, 7204 HK Zutphen. Zie de regel voor terugbetaling bij niet kunnen meedoen, bovenaan de pagina.  

 

lJssel als inspiratiebron

Het weekend” De IJssel als inspiratie” wordt opnieuw aangeboden en gehouden van vrijdagmiddag 6 september t/m zondagmiddag 8 september. Het thema dat we als leidraad zullen gebruiken is: “De vrijheid en eigenzinnigheid van water”. Het thema ‘vrijheid en eigenzinnigheid’ geeft genoeg ruimte om naast het buiten tekenen ook zeer persoonlijke invulling aan het thema te geven.

We beginnen elke dag met zogenaamde aanwezigheidsoefeningen die stimuleren om aanwezig te zijn met en in je lichaam, die stimuleren om je gedachten iets minder bepalend te laten zijn, en die stimuleren te ervaren wat een open blik oplevert.

Daarna doen we losmaak of warm-maak oefeningen op papier om wat vrijer aanwezig te zijn in het tekenen.

We tekenen buiten als het weer het toelaat. We werken binnen op basis van je buitentekeningen. Je hebt daarbij een uitzicht op de IJssel en andere voorbeelden van ‘water’. Er kan met verschillende materialen gewerkt worden. Veel houtskool, pastel- en oliekrijt, klei, inkt met Chinese penselen en collagetechnieken. De materialen zijn inbegrepen.

Bij dit weekend zijn koffie, thee, twee lunches, een warme vegetarische maaltijd op vrijdagavond en een toepasselijke film op zaterdagavond inbegrepen. De maaltijd voor zaterdag wordt in overleg gehaald (bijvoorbeeld bij een Thai). Daarbij rekent iedereen zelf af. We eten, indien mogelijk, het liefst met elkaar op het atelier.

De kosten voor het weekend bedragen E 235,-.  Wilt U nu al meer algemene informatie over dit weekend, klik dan op informatie cursus.  U kunt mij ook bellen. U kunt zich daar ook opgeven (tijdig opgeven is belangrijk).

 

Weekend Chinese penselen, inkt en soorten papier

Naast het weekend over ‘de IJssel als inspiratiebron’ wordt er nog een weekend gegeven. Dat is het weekend van 23 en 24 november.  Dan is er een workshop gericht op het uitsluitend werken met Chinese penselen, inkt en diverse soorten papier. 

In die tweedaagse werken we met eenvoudige oefeningen om het materiaal te leren kennen om geleidelijk over te stappen naar intrigerende experimenten met inkt en papier en om zo te komen tot eigen werk. Het gaat hierbij om Oosterse Sumi technieken die we op een Westerse manier benaderen. We beoefenen geen kalligrafie.

De prijs voor dit weekend bedraagt E 215,-. Dit is inclusief materiaal, twee keer een lunch en 1 x vegetarische avondmaaltijd en een toepasselijke film op het atelier, koffie en thee en 1 penseel om mee naar huis te nemen.

U kunt zich van tevoren voor de weekenden aanmelden. Zie contact om U op te geven (via mail of mobiel). Na betaling ligt uw plek vast. Het rekeningnummer is NL44 TRIO 078 68 68 872 ten name van C. Engelhard met vermelding van de cursus. Het adres van het atelier is Kuiperstraat 78, 7204 HK Zutphen. Zie de regel voor terugbetaling bij niet kunnen meedoen, bovenaan de pagina.  Zie de regels voor terugbetaling bij niet kunnen meedoen, bovenaan de pagina.