Beeld van de IJsselkade, atelier Carien Engelhard

De cursussen

In het voorjaar van 2024 worden er weer verschillende cursussen aangeboden. Mijn atelier dat op de IJssel en de uiterwaarden van de IJssel uitkijkt (Kuiperstraat 78, hoek IJsselkade), biedt voor die cursussen een ideaal uitgangspunt.
Hier vindt u verschillende cursussen die ik organiseer vanaf januari 2024. Het gaat om cursussen Chinese kalligrafie voor beginners en een meer gevorderden.

Verder is er het vervolg van de cursus ‘Het Model als inspiratiebron’. In februari t/m april werken we tekeningen van de eerste 3 maanden uit naar drie dimensionale vormen. In maart houd ik weer een 2 ½ daagse workshop ‘De IJssel als inspiratiebron’. Deze workshop is open voor alle geïnteresseerden. Zie het bijbehorende kopje hieronder voor meer informatie. ​

Open werkmiddagen. Deze middagen zijn bedoeld om een les in te halen, om zelf te werken en/of om werk te bespreken. Bij zelf werken neemt ieder haar eigen materiaal mee. 1 gemiste les kan gratis worden ingehaald, een tweede moet betaald worden. De middagen zijn van 13.30- 16.30. De kosten bedragen €15.

Wel graag van te voren laten weten dat je wilt komen (via contact). Het gaat bij deze werkmiddagen om de laatste vrijdagmiddag van de maand, Dat betreft 26 januari 2024, 23 februari, 29 maart, 26 april en in overleg en bij voldoende belangstelling ook 31 mei.

Het model als inspiratie

In het najaar van 2023 is er een cursus van start gegaan. In het voorjaar van 2024 gaat die door. Het gaat om de cursus ‘het model als inspiratie’. Deze cursus is zowel geschikt voor nieuwkomers, als voor mensen die verder willen gaan met dit onderwerp. De laatsten kunnen verdiepen waarmee ze eerder bezig waren. Dit keer gaan we ook het experiment aan om, naast de uitwerking op papier, ook meer ruimtelijk te werken. Te denken valt aan bijvoorbeeld aan snijden en creëren van vormen in karton, of aan werken met draad.  
We letten hierbij op specifieke kenmerken, bijvoorbeeld:
– Werkt de rustige beweging van het model, door in je eigen lichaam en in je tekeningen?
– Zie en voel je de energie van de lijnen op je papier en hoe ervaar je die?
– Hoe ervaar je de dynamiek van de zwarte houtskool lijnen in de samenhang met de ruimte van het witte papier?
Daarnaast letten we sterk op wat ons eigen teken- handschrift is. Ook is er aandacht voor hoe iedere deelnemer dat teken-handschrift zou willen ontwikkelen of versterken. 

De 6 lessen zijn op de eerste donderdagochtend van de maand. De data zijn 
7 september 2023; 
5 oktober; 
3 november; 
1 februari 2024;
7 maart;
en 11 april.
De 6 donderdagochtenden beginnen om 9.30 uur en eindigen om 12.30 uur. We gaan altijd van start met kop koffie of thee en een ‘aanwezigheidsoefening’

Tijdens de lessen tekenen we twee keer met een aanwezig gekleed model die langzaam beweegt. Daarna besteden we twee keer aan het bewerken van de eigen tekeningen als inspiratie voor verder werken met eigen inzichten. Voor deze cursus is (voor de helderheid) geen ervaring vereist, wel nieuwsgierigheid. 

De kosten bedragen 6 x E 40,- = E 240,-. Het is nodig om zich van tevoren aan te melden. Dat kan door te klikken op contact (mail en/of mobiel). Na betaling ligt uw plek vast. De betaling kan plaats vinden via NL44TRIO 078 68 68 872 ten name van C. Engelhard met vermelding van om welke cursus het gaat. Het adres van het atelier is Kuiperstraat 78, 7204 HK Zutphen.

 Chinese Kalligrafie

Ook in het jaar 2024-2025 wordt er weer een aantal cursussen georganiseerd rond Chinese kalligrafie. 

Allereerst is er een cursus van 4 keer rond de beginselen van traditionele Chinese kalligrafie. Die worden gehouden op de eerste vrijdagochtend van de maand. Tijdens de cursus is er uitgebreid tijd om te onderzoeken wat het oefenen van kalligrafie betekent voor je eigen tekenen of schilderen. (p.s. om te experimenteren met kalligrafische technieken en wat je hiermee in je eigen werk kunt doen, is ook de vrije werkmiddag erg geschikt. Zie boven).
Al het materiaal is aanwezig. We starten met een zogenaamde aanwezigheids-

oefening: een oefening in aandacht en ontspanning voordat we met kalligrafie van start gaan.

De data van deze cursus zijn:
2 februari
1 maart
5 april
3 mei

De les begint om 10.00, maar we drinken gezamenlijk koffie of thee om 9.30.

U kunt U van te voren aanmelden. Zie contact om U op te geven (via mail of mobiel). Na betaling van de E 160,- ligt uw plek vast. Het rekening nummer is NL44 TRIO 078 68 68 872 ten name van  C. Engelhard met vermelding van de cursus. Het adres van het atelier is Kuiperstraat 78, 7204 HK Zutphen

De cursus voor de Middengroep van kalligrafie is op de laatste donderdag van de maand. Behalve het verder gaan met de traditionele Chinese kalligrafie oefenen we ook het bewegelijke schrift: het zogenaamde grasschrift.
Deze cursisten nemen hun eigen inktblok, inktsteen en penseel mee.
De data zijn: 

25 januari
29 februari
28 maart
25 april

U kunt u van te voren aanmelden. Dat kan via contact (mail en mobiel). Na betaling van de E 160,- ligt uw plek vast. Het rekening nummer is NL44 TRIO 078 68 68 872 ten name van C. Engelhard met vermelding van de cursus. Het adres van het atelier is Kuiperstraat 78, 7204 HK Zutphen

De derde kalligrafie groep is een gesloten groep die zich onder andere met het schrijven van Chinese teksten ( in het traditionele schrift als in grasschrift) uit de Tao bezig houdt. Deze groep werkt op de derde donderdag van de maand. De data zijn: 

18 januari
22 februari
21 maart
18 april

De kosten zullen ook in 2024 E 160,- bedragen voor de 4 lessen. Dat is inclusief alle materialen, gebruik van penselen, koffie, en thee.

Wilt U meer weten over deze cursus, klik dan op  informatie cursus. U aanmelding voor de cursus is definitief als U het bedrag van E 160,- heeft overgemaakt op rekening NL44 TRIO 078 68 68 872 ten name van C. Engelhard met vermelding van de cursus. 

 

lJssel als inspiratiebron

Het weekend ‘De IJssel als inspiratiebron’ wordt opnieuw aangeboden in het weekend van 8 t/m 10 maart 2024. Het voordeel van een lang weekend is dat het veel mogelijkheden geeft om dieper in het eigen werkproces te komen.   
Het weekend is gepland van
Vrijdagmiddag 8 maart (vanaf 14.00 uur) tot en met zondagmiddag 10 maart (tot ongeveer 15.00 uur).
De prijs van het weekend bedraagt E 250,- Dat is inclusief één avondmaaltijd, twee lunches, thee, koffie en dergelijke. 
We werken met materialen die passen bij jouw benadering van IJssel, wind en uiterwaarden. Van kaligrafische technieken met een groot penseel tot reliefs in klei, of collages van eigen tekeningen. 
Wilt U nu al meer algemene informatie over dit weekend, klik dan op informatie cursus.  U kunt zich daar ook opgeven (tijdig opgeven is belangrijk).