Cursus ‘het lichaam als inspiratiebron’, achtergrond informatie

“Zo’n tekeningetje van een model is eenvoudig genoeg van lijnen. Echter als we voor ’t model zitten zijn die eenvoudige karakteristieke lijnen veel moeilijker te vatten. Die lijnen zijn nu zo eenvoudig dat men ze met de pen om kan trekken, maar ik zeg nog eens, de kwestie is die grote lijnen te vinden, zodat met een paar strepen of krassen men het essentiële zegt. De lijnen zó te kiezen dat ’t vanzelf spreekt als ’t ware dat ze zo lopen moeten, dat is iets dat echter niet vanzelf gaat”.
Vincent van Gogh Uit: Een leven in brieven 1853-1890 (brief 185)

Wie ben ik?
Ik ben Carien Engelhard (1949) en ben sinds 2002 fulltime professioneel beeldend kunstenaar. In 1976 ben ik afgestudeerd aan de Rietveld Academie, afdeling Beeldhouwen. Daarna heb ik jarenlang gewerkt als psychotherapeute. De laatste jaren ben ik full-time beeldend kunstenaar.

De cursus

Het thema van deze cursus is ‘het lichaam’. De eerste  twee lessen werken we met een model. Het tekenen van een model begint met durven kijken en leren zien wat er is. Er wordt gewerkt met houtskool, verf, inkt en krijt. Er wordt tevens geëxperimenteerd met andere technieken zoals collage, knippen, snijden en scheuren.

Voor wie is deze cursus?

  • Voor iedereen die graag tekent en schildert en zich hierin graag verder wil
  • Voor iedereen die wil leren hoe het is om (een bewegend) model te tekenen. • Voor iedereen die graag nieuwe tech   nieken en mogelijkheden aangereikt wil krijgen en de mogelijkheid dit uit te pro
  • Voor iedereen die het plezier wil erva- ren van de eigen ontwikkeling.
  • Voor iedereen die het prettig vindt om professioneel advies te krijgen en te    kunnen vragen.
  • Voor iedereen die het prettig vindt om in een inspirerende omgeving te werken • Voor iedereen die het prettig vindt om    in een kleine groep bezig te zijn.

N.B. Ervaring met tekenen of schilderen is nadrukkelijk geen vereiste.

De groep en de begeleiding

Er wordt gewerkt met kleine groepen van 5 tot 10 deelnemers zodat ik alle cursisten de begeleiding kan geven die gewenst is. Mijn begeleiding is gericht op het individu en de individuele behoefte zodat zowel beginners als gevorderden de aandacht en adviezen kunnen krijgen die zij nodig hebben.

Voor sommige deelnemers betekent deelname aan deze lessen een eerste kennismaking met tekenen en het aanleren en het oefenen van kijk- en tekentechnieken. Meer ervaren deelnemers zullen deze cursus gebruiken om hun vaardigheden verder te oefenen en uit te breiden.

Hoewel iedereen met zijn/haar eigen werk bezig is, leert de ervaring dat het gezamenlijk bezig zijn in een ruimte, deelnemers inspireert tot het uitproberen van andere, soms voor hen nieuwe technieken en een andere manier van kijken. Er heerst een prettige, ontspannen sfeer en meerdere cursisten vertelden mij dat ze iedere keer weer vol nieuwe energie de deur uitgaan.

Hoe zijn de lessen opgebouwd?

De lessen beginnen om 9.30 uur met het gezamenlijk drinken van een kopje koffie. Dit geeft u de gelegenheid om op een ontspannen manier de overgang te maken van het dagelijks leven thuis naar de les. Na de koffie beginnen we als ‘warming-up’ met een aantal aanwezigheidsoefeningen. Op die manier trainen we lichaam en geest en bereiden we ons voor op de aandacht, concentratie en rust die bevorderlijk zijn voor creativiteit en kwaliteit.

Daarna worden er korte tekenoefeningen gegeven, gevolgd door lesopdrachten.

Wanneer?

De lessen worden iedere eerste vrijdagmorgen van de maand gegeven  van 9.30 – 12.30 uur.

  • Eerste lesblok
  • Tweede lesblok:

 Stilstaand en bewegend model

Aandachtspunten: Zien wat er is, schaduw en licht, binnen- en buitenvormen.

Bewegend model

Aandachtspunten: Zien wat er is, lijnen en vlakken in rust en beweging. Er wordt geoefend met kleur en grote kwasten.

Modeltekening als basis voor experiment

Uw tekeningen uit de voorgaande lessen zijn uw inspiratiebron om te experimenteren met technieken zoals collage, knippen, snijden en scheuren. Daarbij kunt u gebruik maken van verschillende soorten papier, krijt, verf, houtskool, inkt en potlood.

 Het eigene in uw werk

U kiest aan welk werk en met welke materialen en technieken u door wilt werken om te komen tot een voor u bevredigend eindresultaat.

Kosten

De cursussen kosten per lesblok van 4 lessen €160. Dit bedrag is inclusief koffie of thee, materialen, het gebruik van penselen en gereedschappen. Het cursusgeld is exclusief het inhuren van een model. De kosten voor het inhuren van een model worden per keer hoofdelijk omgeslagen.